Navigointivalikko

Navigointivalikko

Lihavuusleikkaus, ohje ennen leikkausta

Navigointivalikko

Lihavuusleikkaus, ohje ennen leikkausta

Lihavuusleikkaus (laihdutus/metabolinen leikkaus)

Ohje ennen leikkausta

Olette päättäneet lääkärisi kanssa, että hyödyt laihdutusleikkauksesta. Tämän potilasohjeen tarkoitus on antaa tietoa leikkauksesta ja siihen liittyvistä asioista. Tavoitteemme on, että toivut leikkauksestasi mahdollisimman hyvin ja nopeasti. 

Mahalaukku

Mahalaukku sijaitsee pallean alapuolella, melkein kokonaan vasemmalla puolella, osaksi maksan peitossa. Ruokatorven liittymiskohtaa mahalaukkuun sanotaan mahansuuksi. Sen vasemmalle puolelle ylös jää mahanpohja. Suurimman osan mahasta muodostaa runko. Mahanrunko kapenee vähitellen antrumiksi. Mahan ja ohutsuolen rajana on mahanportti.Mahalaukku Mahalaukku sijaitsee pallean alapuolella, melkein kokonaan vasemmalla puolella, osaksi maksan peitossa. Ruokatorven liittymiskohtaa mahalaukkuun sanotaan mahansuuksi. Sen vasemmalle puolelle ylös jää mahanpohja. Suurimman osan mahasta muodostaa runko. Mahanrunko kapenee vähitellen antrumiksi. Mahan ja ohutsuolen rajana on mahanportti.

Syöty ruoka varastoituu mahalaukkuun, joka annostelee ravintomassaa eteenpäin ohutsuoleen. Mahalaukkuun mahtuu ruokaa kerrallaan noin 1,5 litraa, mutta tyhjänä se vetäytyy aivan pieneksi. Mahaneste on mahan limakalvon ja rauhasten solujen tuottama, suolahappoa, pepsiiniä ja limaa sisältävä erite. Mahanestettä erittyy vuorokaudessa 2-3 litraa. Se tuhoaa lähes kaikki niellyt pieneliöt ja mahalaukun alaosan sekä ohutsuolen yläosan sisältö onkin lähes steriiliä. Eräät mahan solut erittävät niin kutsuttua sisäistä tekijää, joka on välttämätöntä B12-vitamiinin imeytymiselle ohutsuolesta verenkiertoon.

Leikkaus

Laihdutusleikkaus tehdään nukutuksessa ja yleensä tähystysmenetelmällä, jolloin vatsanpeitteisiin tulee 3–5 kappaletta 1½–2 cm:n pituista haavaa. Mahdollista on myös, että leikkaus joudutaan muuttamaan avoimeksi leikkaukseksi, jolloin vatsalle tehdään noin 15 cm pitkä keskiviilto, mutta tämä on erittäin harvinaista. Leikkauksessa mahalaukun yläosaan tehdään 30-50 ml suuruinen pussi, johon ohutsuoli  yhdistetään.

Syömäsi ruoka siirtyy leikkauksen jälkeen ruokatorvesta suoraan mahalaukun yläosasta tehtyyn pieneen pussiin ja sieltä nopeasti ohutsuoleen. Laihdutusleikkaus lisää kylläisyyden tunnetta aiheuttavien hormonien eritystä jolloin kylläisyyden tunne syntyy nopeammin.

Yleensä painon pudotus leikkauksen jälkeen on noin 1/3 osa koko painosta/ 50-70% ylipainosta. Leikkaus vähentää ylipainosta johtuvia liitännäissairauksia ja parantaa leikattujen elämänlaatua. Laihdutusleikkaus tulee kyseeseen vasta, kun kevyemmät hoitomenetelmät ylipainosta pääsemiseksi on kokeiltu. Leikkaus auttaa laihtumaan, mutta se ei ole yksinään ratkaisu paino-ongelmaan. Sinun on oltava sitoutunut elämäntapamuutokseen loppuiäksesi.

Leikkauksen jälkeen tarkkailu tapahtuu ensin heräämössä. Kun vointisi on hyvä ja kivut hallinnassa, siirryt jatkohoitoon osastolle. Tähystysleikkauksesta toipuminen on usein nopeaa ja sairaalasta kotiudutaan 1.-2. päivänä leikkauksen jälkeen. Avoleikkauksen jälkeen kotiutuminen on 2–4 vuorokauden kuluttua. Sairausloma on 3-6 viikkoa ja sen saat kotiutuessa osastolta, riippuen siitä onko leikkaus tehty tähystyksellä vai avoleikkauksella. Saat sairaslomatodistuksen mukaasi kotiutuessasi osastolta.

Leikkausriskit

Laihdutusleikkauksessa tehdään mahalaukkuun, ruokatorveen ja ohutsuoleen saumoja, jotka joskus harvoin pettävät (lekaasi). Hoitona on uusi leikkaus. Toisinaan jo aloitettua leikkausta ei pystytä tekemään suuren maksan vuoksi. Tällaisessa tilanteessa harkitaan uutta leikkausta, kun potilas on ensin laihduttanut lisää. Laihduttaminen pienentää myös maksaa. Kun mahalaukkuun on rakennettu ohitukset, ei mahalaukun tähystystä (gastroskopia) eikä sappi- ja haimateiden tähystystä (ERCP) voida tehdä. Mahalaukun ohitusleikkauksen jälkeen voi tulla ravitsemushäiriöitä, joista yleisimpiä ovat B12-vitamiinin ja D-vitamiinin puutokset. Puutostilat voit ehkäistä käyttämällä vitamiinivalmisteita, joista saat reseptit kotiutuessasi. Leikkaus voi aiheuttaa kiinnikkeitä, kuten kaikki leikkaukset. Hyvin harvoin leikkaus saattaa aiheuttaa haiman saarekesolujen liikakasvua, josta seuraa ongelmia liian matalien verensokereiden kanssa.

Iän, painon, elintapojen, fyysisen suorituskyvyn ja perussairauksien leikkaukselle aiheuttamat riskit arvioidaan jokaisen potilaan kohdalla erikseen. Leikkauksessa on lisäksi vuoto-, laskimotukos- ja infektiovaara.

Peseytyminen

Ihon bakteeripitoisuuden pienentämiseksi Sinun tulee peseytyä leikkausta edeltävänä iltana ja leikkauspäivän aamuna. Kaikki korut on hyvä ottaa pois jo peseytymisvaiheessa ja jättää kotiin. Myös lävistykset on poistettava ennen leikkausta. Napa ja ihopoimut on pestävä huolellisesti, mutta ihorikkoja aiheuttamatta. Ihokarvoja ei tarvitse ajella. Kynsilakka tulisi poistaa, sillä väri kynsissä
saattaa vaikeuttaa veren happipitoisuuden seurantaa leikkauksen aikana ja sen jälkeen. Leikkauksen jälkeen voit käydä suihkussa, kun leikkauksesta on kulunut vuorokausi. Haavataitokset poistetaan ennen suihkua.

Huolellinen käsihygienia on tärkeää erityisesti sairaalassaoloaikana. Pese ja kuivaa kätesi aina wc-käynnin jälkeen ja sekä ennen ja jälkeen haavojen hoidon. Haavojen koskettelua on pyrittävä välttämään. Osastojen seinillä olevat käsidesinfektioaineet ovat myös potilaiden ja osastolla vierailevien käytettävissä.

Suolen toiminta ja virtsaus

Vatsan alueen leikkaus, saamasi lääkkeet ja muutos ruokailutavoissa aiheuttavat herkästi ummetusta. Papanamaiset ulosteet ovat tyypillisiä heti laihdutusleikkauksen jälkeen. Suolta ei tarvitse toimittaa ennen leikkausta, mutta leikkauksen jälkeen Sinun kannattaa olla liikkeellä, juoda vettä ja syödä kuitupitoista ruokaa suolen toiminnan edistämiseksi. Ulostetta pehmentävä lääke auttaa tarvittaessa vaivaan.

Leikkauksen jälkeen seurataan saatko virtsattua. Jos tunnet virtsahätää heti leikkauksesta tultuasi ennen anestesia-aineiden kunnollista häviämistä, autetaan Sinut alusastialle vuoteessa tai Sinulle tuodaan kuikka.  Monesti ensimmäinen vuoteesta nousu liittyy virtsaamiseen. Toisinaan virtsaus ei onnistu annetuista lääkkeistä tai virtsarakon ylitäyttymisestä johtuen. Silloin rakko tyhjennetään virtsaputken kautta rakkoon asetettavalla pienellä letkulla, katetrilla. Joskus jo leikkaussalissa asetetaan kestokatetri, joka poistetaan osastolla leikkauspäivän iltana tai seuraavana aamuna. Kun on
varmistettu, että liikkumisesi on turvallista, voit hoitaa wc-rutiinisi omatoimisesti.

Kivunhoito, lääkehoito

Avoimen leikkauksen jälkeinen kipu on pääasiassa haavakipua. Tähystysleikkauksen jälkeen haavakivut ovat lievempiä kuin avoimen leikkauksen yhteydessä. Tähystysleikkauksen aikainen vatsaontelon kaasutäyttö voi aiheuttaa palleaärsytyksestä johtuvaa hartiassa tuntuvaa säteilykipua. Tämä kipu on vaaratonta, mutta se voi olla hankalasti hoidettavaa. Yleensä se loppuu viimeistään 2–3 päivän kuluttua leikkauksesta.

Leikkaukseen tullessasi Sinulle kerrotaan miten voit arvioida kipujasi. Myös hoitajat arvioivat kipua, ja hoitavat sitä anestesialääkärin antamien ohjeiden mukaan. Tavoitteena on, ettet joutuisi kokemaan kovaa kipua ja pystyisit hengittämään ja liikkumaan kunnolla. On tärkeää, että pyydät itse lääkettä kivun muuttuessa lievästä kohtalaisen kovaksi. Lievään kipuun saattaa auttaa asennon vaihtaminen, rentoutuminen, ajatuksen suuntaaminen pois kivusta (lukeminen, television katselu, musiikin kuuntelu), käveleminen, kylmä tai lämmin. Saat tarvittaessa kipulääkereseptin mukaasi kotiutuessasi.

Jos sairastat diabetesta, voi jo ennen leikkausta tapahtuva laihtuminen vähentää insuliinin tarvetta. Insuliineja ei pidä lopettaa omatoimisesti kokonaan ennen leikkausta eikä heti leikkauksen jälkeen. Toisinaan sokerilääkkeitä syövät pääsevät tablettilääkityksestä eroon jo ennen leikkausta. Mittaa verensokereitasi tavallista tiheämmin ja ota tarvittaessa yhteyttä tahoon, joka vastaa diabeteksesi hoidosta.

Liikkuminen

Liikunta tukee laihdutustavoitteeseen pääsemistä lisäämällä hyvää oloa ja muokkaamalla kehon koostumusta muuttamalla rasvaa lihakseksi. Mikäli mahdollista, aloita kuntosi mukainen liikuntaharrastus mieluusti jo ennen leikkausta. Hyviä alkuvaiheen liikuntamuotoja ovat kävely, sauvakävely, uinti, vesijumppa ja kuntosaliharjoittelu. Jos tulet leikkaukseen ylipainon aiheuttamien liikuntaa rajoittavien liitännäissairauksien vuoksi, aloita ajatustyö liikuntatottumusten muuttamiseksi leikkauksen jälkeen. Voit esimerkiksi selvittää kuntasi ja terveyskeskuksesi tarjontaa erilaisten ryhmäliikuntatuntien osalta.

Leikkauspäivän aamuna Sinua avustetaan pukemaan tukisukat, jotka edistävät verenkiertoa leikkauksen aikana. Rentouttavan esilääkityksen jälkeen odotat leikkaukseen menoa vuoteessa. Leikkauksen jälkeen asennon vaihtaminen sängyssä on sallittua ja suotavaa. Vuoteessa kannattaa tehdä verenkiertoa vilkastuttavia liikkeitä ja hengitysharjoituksia, joita kuntohoitaja, fysioterapeutti tai
hoitohenkilökunta ohjaa Sinulle ennen leikkausta tai sen jälkeen. Pulloon puhalluksilla voit auttaa keuhkojesi tuulettumista ja helpottaa liman nousemista. Lisäksi kaikille laihdutusleikkauspotilaille annetaan osastolla laskimotukoksia ehkäisevä lääke.

Leikkauksen jälkeen Sinut autetaan ylös vuoteesta viimeistään leikkauspäivän iltana. Liikkuminen edistää leikkauksesta toipumista, sillä kävellessä hengitys syvenee, verenkierto vilkastuu, ilmavaivat vähenevät ja suolen toiminta normalisoituu. Kun vointisi sallii omatoimisen liikkeellä olon, kannattaa jalkeilla olla paljon. Kovempaa ponnistelua, nostamista ja äkkinäisiä liikkeitä on syytä välttää
tähystysleikkauksen jälkeen kahden viikon ajan ja avoimen leikkauksen jälkeen kuukauden ajan. Tarvittaessa osastolta annetaan haavan tueksi tukivyö.

Ravitsemus

ENE-ruokavalion tarkoituksena on painon pudotus ja maksan rasvapitoisuuden pienentäminen. ENE-dieetti aloitetaan yleensä 3-6 viikkoa ennen leikkausta. Kirurgi arvioi riittävän dieetin pituuden vastaanotolla ennen leikkausta. Toteuta dieetti ravitsemusterapeutilta saamiesi ohjeiden mukaisesti.

Ennen toimenpidettä Sinun on oltava syömättä ja juomatta erikseen saamiesi ohjeiden mukaisesti. Heräämössä ja osastolle tultuasi saat tarvittaessa vettä suun kostuttelua varten. Kun anestesia-aineiden vaikutus on poistunut riittävästi, saat veden lisäksi laimeaa mehua. Leikkauksen jälkeisenä aamuna saat syödä nesteitä sekä liemi- ja soseruokaa. Syö aluksi vain noin 30 ml eli noin 2 ruokalusikallista ja pidä noin 10 minuutin tauko. Alkuvaiheessa ateriakoko on hyvin pieni, vain noin 1/2-1 dl. Tarvittaessa ravitsemusta täydennetään suoneen annettavalla nestehoidolla.

Leikkauksen jälkeen Sinulla voi olla oksentelua, täydenolon tunnetta, ripulia, heikotusta ja sydämen tykytystä (dumping-oireet). Oireet johtuvat ruoan ja juoman nopeasta kulkemisesta ohutsuoleen, liian suurista ruoka-annoksista tai makeista, tärkkelyspitoisista tai nopeasti sokeristuvista ruoista ja juomista. Tuntemukset ovat ikäviä ja ne voivat tuntua pelottavilta, mutta ne ovat vaarattomia
ja menevät ohi itsekseen.

Tietoa ja tukea

Suomen Lihavuusleikatut LILE ry:n tarkoituksena on edistää jäsentensä yhteistoimintaa, vertaistukea, kommunikointia ja tiedonsaantia. Yhdistyksellä on kotisivut osoitteessa www.lile.fi. Yhdistyksen tärkein vertaistuen kanava on jäsenten yhteinen foorumi, johon osallistuminen edellyttää yhdistyksen jäsenyyttä.

Potilasohjaus

Tapaat leikkaavaan lääkärin sairaalassa ennen leikkaustasi. Osastolla lääkäri käy luonasi aamuisin lääkärinkierrolla. Kuntohoitaja tai fysioterapeutti ohjaa Sinulle vuoteesta ylös nousemisen ja leikkauksen jälkeiset harjoitteet. Ravitsemusterapeutti pyrkii tapaamaan Sinut osastolla ollessasi. Leikkauksen jälkeen Sinua ohjataan suullisesti hoitoon liittyvissä asioissa ja kotiutuessasi saat myös
kirjalliset hoito-ohjeet. Lisäksi vastaamme mielellämme kaikkiin hoitoasi koskeviin kysymyksiin. Toivomme Sinun ymmärtävän antamamme ohjauksen merkityksen ja osallistuvan aktiivisesti hoitoosi.