Navigointivalikko

Navigointivalikko

Ohjeita äidinmaidon luovutuksesta

Navigointivalikko

Ohjeita äidinmaidon luovutuksesta

Äidinmaitokeskus 

Vastasyntyneille, keskosille ja sairaille vauvoille oman äidin maito on korvaamattoman hyvää ravintoa, koska se sisältää kaikkia ravintoaineita vauvan tarpeisiin nähden sopivassa suhteessa ja hyvin imeytyvässä muodossa. Kaikille äidinmaitoa tarvitseville vauvoille oman äidin maito ei riitä ja siksi tarvitaan luovutettua äidimaitoa.

Äidinmaitokeskuksen tehtävänä on turvata sairaalan osastoilla hoidossa olevien vastasyntyneiden ja keskosten ravinnontarve. Äidinmaitokeskus sijaitsee ravintokeskuksen vieressä 0-kerroksessa.

Äidinmaitokeskus

  • Ostaa ja käsittelee äidinmaitoa sekä välittää sitä vastasyntyneiden osastoille. 
  • Neuvoo luovuttajia ja haastattelee heitä puhelimitse tai henkilökohtaisesti.
  • Toimittaa keräilyastiat luovuttajille.
  • Hakee äidinmaidon kaupunkialueelta (kaupungin ulkopuolelta asiakas tuo maidon itse tai lähettää sen esimerkiksi linja-auton kyydillä).
  • Varastoi äidinmaidot. 

Ohjeita äidinmaidon luovuttajaksi haluavalle: 

Jos synnytyksestä on kulunut alle kuukausi ja maitoa erittyy noin 0,5 l/vrk yli oman lapsen tarpeen, äiti voi olla luovuttaja.

Luovuttajaksi haluavan kannattaa ottaa yhteyttä äidinmaitokeskukseen, 040 652 6668. Numeroon vastataan maanantaista sunnuntaihin kello 10.00-13.30 välisenä aikana.

Luovuttajan tulee olla terve eikä hän saa käyttää lääkkeitä. Tupakointi ja alkoholin käyttö ovat kiellettyjä. Myös yhdistelmäpillerin käyttö estää luovutuksen.

Tutkimukset ennen luovuttajaksi hyväksymistä

  •  Hiv-testi (mielellään keskussairaalan laboratoriossa). Lähetteen saa äidinmaitokeskuksesta tai synnytysosastolla voi ottaa valmiiksi, jos ylimääräisen maidon tulo on alkanut jo siellä.

  • Henkilötietolomake täytetään maitokeittiössä.

Maitoa voi luovuttaa korkeintaan 3 kuukautta synnytyksen jälkeen. Maito toimitetaan pakasteena äidinmaitokeskukseen sopimuksen mukaan; maito haetaan 10 km:n säteellä kotoa, kauempaa toimitus erillisen sopimuksen mukaisesti.  

Maidosta maksetaan luovuttajalle 25,00 €/kg. Maidon kuljetuksesta sovitaan äidinmaitokeskuksen kanssa. Luovuttaja saa veloituksetta käyttöönsä luovutuksen ajaksi sähkö- tai käsikäyttöisen pumpun. Pumppujen käyttöopastuksen saa äidinmaitokeskuksesta.