Navigointivalikko

Navigointivalikko

Pitkäaikaisen dialyysikatetrin hoito-ohje

Navigointivalikko

Pitkäaikaisen dialyysikatetrin hoito-ohje

Pitkäaikaisen dialyysikatetrin hoito-ohje

Katetria käytetään hemodialyysin veritienä. Teille on asennettu tunneloitu dialyysikatetri leikkaussalissa ja se on kiinnitetty ompeleilla, jotka poistetaan dialyysiyksikössä.

Tunneloitu dialyysikatetri

Katetri on tunneloitu eli katetri kulkee ihosi alla. Aluksi katetrissa on ompeleet, joiden avulla katetri pysyy paikallaan niin kauan, että se on kiinnittynyt ihosi alle. Kiinnittymiseen menee noin 4-6 viikkoa. Sinä aikana on tärkeä huolehtia katetrin suojaaminen ja että katetri on hyvin kiinnitetty. Näin vältytään katetrin ulostuloaukon eli juuren suurenemista, ärsyyntymistä ja tulehtumista. Kaulalla olevat ohjausaukon ompeleet poistetaan 10-14 päivän kuluttua.

Katetrin kanssa tulee välttää voimakkaita kiertoliikkeitä ja raskaiden taakkojen nostamista ja
kantamista. Katetri puoleisella kädellä ei tule nostaa yli 5 kilon taakkoja. Huolehdi vaatteiden vaihdossa, ettei katetri tartu vaatteisiin kiinni. 

Katetrin juuren puhdistus

Katetrin juuri puhdistetaan dialyysin yhteydessä vähintään kerran viikossa. Juuren päälle laitetaan joko vedenpitävä kalvo (Degaderm CHG) tai haavataitos (Mepore). Kalvon kanssa voi käydä suihkussa, mutta haavataitos täytyy suojata.

Muuta huomioitavaa: 

  • Saunominen on KIELLETTY ompeleiden aikana, kun kaikki ompeleet on poistettu, voit saunoa kevyesti.
  • Katetrin juureen ei saa laittaa voiteita tai rasvoja
  • Kylpeminen ja uiminen katetrin kanssa on kiellettyä
  • Saat dialyysiosastolta kotona tarvittavat katetriin liittyvät tarvikkeet, muista pyytää lisää, kun varastosi vähenevät.

Suihkusuojan asentaminen ennen ompeleiden poistoa tai jos juuressa on vedenpitämätön haavataitos:

  • Aseta katetrin päälle taitokset niin, että ne peittävät katetrin. Näin kalvon poistaminen suihkun jälkeen on hempompaa.
  • Aseta läpinäkyvä suojakalvo katetrin päälle. Asettamista helpottaa, kun poistat tukiosan kalvon keskeltä. Kalvon täytyy peittää katetri kokonaan. Katetrin peittämiseksi tarvitset kaksi kalvoa. 
  • Poista suihkun jälkeen suojakalvo varovasti taitoksien kera. 

Peseytyminen kotona ompeleiden poiston jälkeen, jos juuren päällä on vedenpitävä kalvo:

  • Poista teipit ja sukkaharso katetrin hännän päältä, jätä vedenpitävä kalvo paikoilleen ja käy suihkussa. Kevyt saunominen on sallittua. 
  • Suihkun jälkeen kuivaa katetrin hännät huolellisesti ja laita uusi sukkaharso häntien päälle ja teippaa ihoon. 

Tulehduksen oireet

Jos sinulla on kuumetta, katetrin juurella on punoitusta, eritysta tai katetrin juuri on kosketusarka, ota yhteyttä sinua hoitavaan henkilökuntaan.