Navigointivalikko

Navigointivalikko

PTC-dreeni kotiutus

Navigointivalikko

PTC-dreeni kotiutus

PTC-dreeni

Kotiutus

Sinulle on laitettu PTC-dreeni, ohut putki, sappiteiden varjoainekuvauksessa maksan sisäisiin sappiteihin. Dreenillä ohjataan sappineste sappiteissä olevan tukoksen ohi suolistoon tai Sinun tapauksessasi kehon ulkopuolella olevaan pussiin. Dreenin tarkoituksena on poistaatukoksen aiheuttamia oireita, kuten ihon keltaisuutta, kutinaa ja pahoinvointia. Voit elää PTC-dreenin kanssa normaalia elämää, kunhan huomioit muutamia asioita.

Ravitsemus ja liikunta

Sinun ei tarvitse noudattaa erityisruokavaliota PTC-dreenin vuoksi. Dreenihoidon aikana on tärkeää muistaa juoda riittävästi ja syödä monipuolisesti, koska sappinestettä poistuu keräilypussiin elimistön ulkopuolelle. Tämä lisää nesteen ja suolojen tarvetta. Jos virtsasi pysyy vaaleankeltaisena, juot riittävästi. Lihaskivut ja krampit ovat suolan puutteen merkkejä.

PTC-dreeni ei ole este ulkoilulle ja liikkumiselle. On tärkeää, että kiinnität keräyspussin esimerkiksi tarranauhoilla reiteen. Näin varmistat, ettei sappinesteen virtaus keräyspussiin vaikeudu.

Kiinnitys ja ihon hoito

Dreenin juuren (kohta, josta dreeni lävistää ihon) puhtaudesta huolehtiminen on tärkeää tulehdusten ehkäisemiseksi.

PTC-dreenin sidokset on vaihdettu osastolla, jolloin dreenin juuri on tarkastettu. 

Pese kätesi saippualla ja kuivaa ne kunnolla ennen ja jälkeen dreenin tai sitä ympäröivän ihon käsittelyn. Dreenin juuri suojataan liimareunaisella teipillä (Drain-Fix®). Lisäksi dreenin letku kiinnitetään iholle liimasiteellä (Mefix®), heftalla tai ihoteipillä, jotta äkkinykäisy ei vedä dreeniä pois paikoiltaan. Tarkista sidosten puhtaus päivittäin. Vaihda sidokset vähintään kerran viikossa, jos ne pysyvät siisteinä eikä Sinulla ole tulehdusoireita. Sidokset on vaihdettava, jos nesotkeutuvat sappinesteestä tai muusta eritteestä, kastuvat tai kiinnitysliima on huono.

Voit käydä suihkussa toisena päivänä dreenin laittamisen jälkeen. Saat poistaa vanhan sidoksen ennen suihkua, sillä dreenin juurta ei tarvitse suojata suihkun ajaksi. Mikäli et aio vaihtaa PTC-dreenin sidosta, on Sinun peseydyttävä niin, ettei sidos kastu. Saunominen, ammekylvyt ja uiminen on kiellettyä tulehdusriskin vuoksi. Jos huomaat tulehduksen merkkejä (punoitus, kuumotus, turvotus,
aristus, eritys) dreenin juuressa, puhdista se päivittäin Betadineen® (ei sovi jodiallergisille) tai muuhun antiseptiseen puhdistusaineeseen kostutetulla steriilillä sideharsotaitoksella. Vaihda aina puhdas sidos dreenin juuren hoidon jälkeen.

Keräyspussin tyhjennys

  • Pese ja kuivaa kätesi ennen ja jälkeen keräyspussin tyhjennyksen.
  • Tyhjennä keräyspussi avaamalla pussin pohjassa oleva hana. Valutasappineste ulos pussista. Sappinesteen voi kaataa wc-pöntöön. Seuraa päivittäin sapen määrää ja väriä.
  • Vaihda keräyspussi kerran viikossa tai tarvittaessa useamminkin. Keräyspussi vaihdetaan yleensä ensimmäisen kerran osastolla.
  • Pussia vaihtaessasi poista suojakorkki puhtaan keräyspussin letkun päästä, irrota vanha keräyspussi ja yhdistä uusi pussi PTC-dreeniin.
  • Älä koskettele keräyspussin letkun ja dreenin päitä, jotta ne pysyisivät puhtaina ja välttyisit tulehduksilta.
  • Vältä sekä keräyspussin että munuaiskatetrin turhaa taivuttelua. Jos letkut taittuvat tai kiertyvät, voi sapenkulku estyä.
  • Pidä keräyspussi aina dreenin sisäänmenoaukon alapuolella, jotta sappineste ei virtaa letkussa edestakaisin.

PTC-dreenin huuhtelu

Sappineste on usein sakkaista, joten dreenin huuhtominen 1–2 kertaa päivässä
on tärkeää. Huuhtelemiseen käytetään 5–10 ml keittosuolaa, (NaCl 0,9 %).

  • Pese ja kuivaa kätesi. Varaa tarvitsemasi välineet lähelle.
  • Vedä keittosuola ruiskuun valmiiksi. Irrota kolmitiehanan korkki ja kiinnitä ruisku kolmitiehanaan. Käännä kolmitiehana auki ulospäin ja PTCdreenin suuntaan (kiinni keräyspussiin päin).
  • Työnnä ruiskun mäntä varovasti alas. Keittosuolaa ei vedetä takaisin ruiskuun. Kiinnitä PTC-dreeni keräyspussiin ja anna keittosuolan valua sappinesteen mukana vapaasti pussiin.
  • Käännä kolmitiehana kiinni ulospäin (auki munuaiskatetriin ja pussiin päin). Irrota ruisku kolmitiehanasta ja laita suojaksi puhdas korkki.
  • Pese ja kuivaa kätesi. Voit laittaa dreenin huuhtelu- ja hoitovälineet roskiin.

Välineet

Kotiutuksesi yhteydessä lähetämme listan PTC-dreenin hoidossa tarvitsemistasi välineistä terveyskeskuksesi hoitotarvikejakeluun. Saat osastolta hoitotarvikkeita mukaasi noin kahden viikon ajalle. Ole yhteydessä omaan terveyskeskukseesi sopiaksesi hoitotarvikkeiden noutamisesta. Tarvittaessa järjestämme myös kotisairaanhoitajan käynnit kotiisi.

Jatkohoito

Lääkäri kertoo kuinka kauan PTC-dreeniä suunnitellaan pidettäväksi ja millaiset
ovat jatkohoitosuunnitelmat.

Sinulle saattaa tulla dreenin hoitoon liittyviä ongelmia kotona. Dreeni voi olla tukkeutunut tai poissa paikoiltaan, jos sappinestettä vuotaa runsaasti dreenin juuresta eikä dreenin huuhteleminen keittosuolalla onnistu (kova vastus ruiskun mäntää varovasti painaessa). Dreenin tukkeutumisen yhteydessä ulosteet voivat muuttua harmaiksi ja iho kellastua. Kipu oikealla ylävatsalla tai dreenin seudussa sekä pahoinvointi ja oksentelu ovat joskus merkkejä dreenin tukkeutumisesta tai tulehduksesta. Myös kuume (yli 38 astetta) on tulehdusoire. Pääsääntöisesti tällaisissa hoitoa vaativissa ongelmissa apua tarjoaa oman kunnan terveyskeskus virka-aikana. Hakeutuessasi hoitoon tulehdusepäilyn vuoksi ota mukaasi Infektioilmoituslomake.

Epäillessäsi välitöntä hoitoa vaativaa tilaa (rajuoireinen tulehdus, kova vatsa- tai kylkikipu, verenvuoto dreenistä, yleiskunnon lasku, sekavuus, dreenin irtoaminen tai rikkoutuminen) voit kysyä toimintaohjetta virka-aikana omasta terveyskeskuksestasi tai Lapin keskussairaalan perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystyksestä (016) 322 4800 (vuorokauden ympäri) tai hakeutua hoitoon edellä mainittuihin paikkoihin.

Mikäli Sinulle jäi kysyttävää osastohoitoasi koskien, voit soittaa osastolle 4 (016) 328 4100 (mieluiten iltapäivisin).