Navigointivalikko

Navigointivalikko

Toukkahoito

Navigointivalikko

Toukkahoito

Toukkahoito

Toukkahoidolla tarkoitetaan haavanhoitoa, jossa laboratorio-olosuhteissa kasvatettuja kärpästen toukkia käytetään apuna haavojen puhdistamisessa. Toukkahoito on satoja vuosia vanha menetelmä, joka on otettu uudelleen käyttöön 1990-luvulla. Hoitomuoto on havaittu tehokkaaksi sekä tutkimuksissa että käytännössä.

Millaisia toukkia haavanhoitoon käytetään?

Hoidossa käytetään kultakärpäsen (Lucilia sericata) toukkia. Toukat on pakattu harsopusseihin ja ne tilataan apteekin kautta lentorahtina ulkomailta. Suomessa toukkahoitoa toteutetaan Lääkelaitoksen erityisluvalla.

Miten toukat parantavat haavaa?

Toukkien haavaa puhdistava vaikutus perustuu niiden syljen ruoansulatusentsyymeihin. Nämä entsyymit hajottavat kuollutta kudosta, haavalla olevaa katetta sekä bakteereita. Toukat käyttävät hajoamistuotteet ravinnokseen. Toukat edistävät haavan paranemista myös muilla mekanismeilla, mm. ryömimisliikkeellään.

Miten toukkahoito tapahtuu?

Haavan puhdistuksen jälkeen toukkia sisältävä, läpikuultava harsopussi asetetaan haavalle. Tämä peitetään kostutetuilla taitoksilla ja kiinnitetään sopivalla sidoksella. Sidoksen tulee olla hengittävä eikä se saa puristaa toukkia liian tiukasti. Myöskään kehon paino ei saa puristaa toukkia. Haava ja toukkien elinkelpoisuus tarkastetaan päivittäin haavanhoidon yhteydessä. Haavanhoidon ajaksi toukkapussi kääritään keittosuolalla kostutettuun taitokseen. Toukkahoito voidaan toteuttaa joko sairaalassa tai kotona. Yhden toukkapussin käyttöaika on n. 4 vrk.

Toukat ovat vaarattomia eivätkä ne jää haavan sisälle. Haavaan laitettaessa toukat ovat n. 4 mm pitkiä ja ne kasvavat hoidon jatkuessa n. 1-2 cm:n mittaisiksi. Haavasta voi vuotaa ajoittain vähän verta, mikä on vain merkki haavan paranemisesta. Haavassa voi tuntua toukkien liikettä ja lievää kipua. Jos haavalla on voimakasta kipua, voit poistaa toukkapussin haavalta pariksi tunniksi ja kokeilla sen jälkeen uudestaan. Jos haavan verenvuoto on runsasta, toukkahoito keskeytetään ja käytetään muita haavasiteitä. Hoitoa voidaan jatkaa, kunnes haavan pohja on puhdistunut. Tähän menee yleensä muutamista päivistä viikkoihin, riippuen haavasta.

Toukkien hävittäminen

Toukkapussin vaihdon yhteydessä ja hoidon päättyessä toukat voidaan hävittää jätepussissa muiden sidetarvikkeiden mukana.

Ravinto

Monipuolinen ravinto ja riittävä nesteen saanti edistävät haavan paranemista ja lisäävät kudosten vastustuskykyä tulehduksille. Jos koet, että ruokavaliosi on ollut huono, keskustele hoitavan lääkärisi kanssa asiasta. Sairaalassa ollessasi lääkäri voi määrätä Sinulle ravintojuomia. Niitä voit ostaa myös Keskussairaalan kanttiinista tai apteekista.

Tupakointi

Tupakointi on merkittävä riskitekijä haavojen parantumiselle. Se heikentää verenkiertoa, hidastaa kudosten uudistumista ja altistaa haavan tulehduksille.

Henkilökohtainen hygienia

Haavanhoito voi asettaa rajoituksia mm. peseytymiselle. Suihkun, saunan ja esimerkiksi uimisen suhteen ohjeet annetaan tapauskohtaisesti. Huolellinen käsihygienia on tärkeää erityisesti sairaalassaoloaikana. Sairaalan seinillä olevat käsidesinfektioaineet ovat myös potilaiden ja heidän vieraidensa käytettävissä.

Sairaalassaolo, saamasi lääkkeet ja muutos niin ruokailurytmissä kuin olosuhteissa aiheuttavat herkästi ummetusta. Tarvittaessa Sinulle voidaan antaa suun kautta otettavaa ulostetta pehmentävää lääkettä tai pienoisperäruiske.

Liikkuminen ja ulkoilu

Haavan hoidon kannalta oleellisia lääkärin/fysioterapeutin antamia yksilöllisiä ohjeita liikkumisesta ja asentorajoituksista tulee noudattaa.

Kotiutuminen ja jatkohoito

Kotiutusvaiheessa annetaan haavanhoitoa, mahdollista lääkehoitoa ja liikkumista koskevat ohjeet. Mahdolliset kontrollikäynnit sovitaan toteutettavaksi joko terveyskeskuksessa tai kirurgian poliklinikan eri vastaanotoilla.

Mikäli toipumisessasi ilmenee ongelmia, ota ensisijaisesti yhteyttä virka-aikana omaan terveyskeskukseesi. Muina ajankohtina voit kysyä toimintaohjeita Lapin keskussairaalan perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystyksestä (016) 322 4800 tai hakeutua hoitoon edellä mainittuihin paikkoihin.

Mikäli Sinulle jäi kysyttävää osastolla tapahtunutta hoitoasi koskien, voit soittaa osastollemme (016) 328 4200 (mielellään iltapäivisin). Mahdollisiin kontrollikäynteihin liittyvissä asioissa Sinun tulisi olla yhteydessä joko terveyskeskukseesi tai kirurgian poliklinikalle 0407774950.