Navigointivalikko

Navigointivalikko

Vatsaontelon tähystys eli Laparoskopia

Navigointivalikko

Vatsaontelon tähystys eli Laparoskopia

Vatsaontelon tähystys eli Laparoskopia

Kotihoito-ohje

Haluamme antaa tietoa vatsaontelon tähystysleikkauksen jälkeisestä itsehoidos-ta, jotta toipumisesi jatkuisi kotona mahdollisimman hyvin. Sinun on myös tärke-ää tietää, missä tilanteissa on hakeuduttava uudelleen hoitoon. Toivomme, että suullinen ohjaus ja kirjalliset ohjeet auttavat näissä asioissa ja selkiyttävät käsi-tystäsi sairautesi hoidosta Lapin sairaanhoitopiirissä. Omaisesi tai muu läheinen henkilö voi halutessasi olla mukana kotiutustilanteessa. 

Lääkehoito

Saat tarvittaessa kotiutuessa kipulääkereseptin mukaasi. 

Peruskipulääke suositellaan otettavaksi vähintään kolmen päivän ajan säännöllisesti. Toista kipulääkkettä suositellaan otettavaksi peruskipulääkkeen lisäksi ainakin 2 ensimmäisenä päivänä.

Lisäkipulääke on tarkoitettu voimakkaaseen kipuun. Tätä lääkettä voit ottaa tarvittaessa tulehduskipulääkkeen lisäksi reseptin ohjeita noudattaen. Kyseessä on kolmiolääke, jonka vaikutuksen alaisena ei saa ajaa autoa tai käyttää alkoholia. Lääke voi aiheuttaa sivuvaikutuksena huimausta, pahoinvointia tai ummetusta. 

Kivut jatkuvat yleensä pikku hiljaa helpottaen 1-2 viikon ajan leikkauksen jälkeen. Kipulääkettä kannattaa käyttää siten, että pystyt hengittämään vapaasti ja liikkumaan. 

Kotiuttava hoitaja ohjaa myös mahdolliset hoitojaksolla tehdyt muutokset kotilääkityksessäsi. 

Liikkuminen

Leikkauksen jälkeen saat liikkua normaalisti, mutta kovempaa ponnistelua, nostamista ja äkkinäisiä liikkeitä on syytä välttää kahden viikon ajan. Kävelylenkit ja rauhallinen voimistelu ovat hyvää toipumisvaiheen liikuntaa.

Ummetus

Vatsan alueen leikkaus, saamasi lääkkeet ja muutos niin ruokailurytmissä kuin olosuhteissa aiheuttavat herkästi ummetusta. Leikkauksen jälkeen Sinun kannattaa olla liikkeellä, juoda vettä ja syödä kuitupitoista ruokaa suolen toiminnan edistämiseksi. Mikäli kotikonstit eivät auta ummetuksen ehkäisyssä ja hoidossa, voit hakea apteekista ilman reseptiä myytävää ulostetta pehmentävää lääkettä.

Haavanhoito

Pidä haava puhtaana ja vältä haava-alueen koskettelua tulehtumisvaaran vuoksi. Suihkussa voi käydä normaalisti, kun leikkauksesta on kulunut vuorokausi. Poista haavasidos ennen suihkuun menoa. Suihkuta haava lämpimällä vedellä ja kuivaa leikkausalue painelemalla puhtaalla pyyhkeellä. Haavan voi tarvittaessa peittää puhtaalla sidoksella, siisti ja erittämätön haava saa olla ilman sidosta.

Ompeleet tai haavahakaset poistetaan sovittuna ajankohtana omassa terveys-keskuksessa, työterveyshuollossa, kotisairaanhoidossa tai (seniori) neuvolassa. Varaa aika etukäteen terveydenhoitajan tai sairaanhoitajan vastaanotolle omalta paikkakunnaltasi.

Haavan saa kastella ompeleiden poistopäivänä. Saunaan tai uimaan voit mennä vasta ompeleiden tai haavahakasten poiston jälkeen. Vältä haava-alueen voimakasta venytystä, hiertymistä ja rasitusta ompeleiden poistoon saakka.

Sulavia ompeleita ei tarvitse poistaa. Saunoa saat viikon kuluttua ompeleiden laitosta.

Haavan ympärille voi tulla mustelmaa. Se on merkki ihon alle tulleesta verenpurkaumasta ja häviää itsekseen.

Sairausloma

Sairauslomaa kirjoitetaan 1-4 viikkoa työstäsi ja leikkauksesta riippuen. Kotiuttava hoitaja antaa Sinulle lääkärin kirjoittaman todistuksen.

Haavatulehdus

Joskus leikkaushaava voi tulehtua. Tulehduksen oireita ovat haavan lisääntyvä kipu, punoitus, kuumotus ja eritys sekä lämmön nousu. Epäillessäsi tulehdusta ota yhteyttä omaan terveyskeskukseen. Mikäli tulehdus todetaan, toimitaan erillisenä annettavan leikkaushaavainfektion seuranta- ja ilmoituslomakkeen ohjeen mukaisesti. Ota haavainfektion seuranta- ja ilmoituslomake mukaan terveyskeskukseen mennessäsi.

Kotiutuminen ja jatkohoito

Saat laskun mukaasi tai se postitetaan kotiin. Kotiuttava hoitaja tilaa Sinulle tarvittaessa lääkärin luvalla taksikyydin Lapin taksikeskuksesta, jolloin saat matkakorvauksen heti taksissa. Varaudu esittämään Kela-korttisi kuljettajalle.

Vatsaontelon tähystysleikkaukseen ei yleensä kuulu seurantakäyntejä. Mikäli toipumisessasi on ongelmia (esimerkiksi tulehdusoireet, lisääntyvä kipu, hengenahdistus), ota ensisijaisesti yhteyttä virka-aikana omaan terveyskeskukseesi. Voit kysyä toimintaohjeita Lapin keskussairaalan perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystyksestä vuorokauden ympäri (016) 322 4800 tai hakeutua hoitoon edellä mainittuihin paikkoihin. Hätätilanteessa apu soitetaan yleisestä hätänumerosta, joka on 112.

Mikäli Sinulle jäi kysyttävää osastolla tapahtunutta hoitoasi koskien, voit soittaa osastolle 4 (016) 328 4100 (mielellään iltapäivisin).  Leikkaus- ja anestesiayksikössä tapahtuneesta hoidosta voit kysellä numerosta (016) 328 7137.